Relativiteitstheorie, vraagstuk 52

Beschrijf in detail een hypothetische relativistische ruimtereis naar het sterrenstelsel Andromeda.
De mensheid heeft een ruimtereis voorbereid die alle voorgaande ruimtereizen ruimschoots gaat overtreffen. Er is een groep van vijftien mensen geselecteerd die op reis gaat naar het sterrenstelsel Andromeda, een afstand van 2.5 miljoen lichtjaren, oftewel 23.650.000.000.000.000.000 km.

Het sterrenstelsel Andromeda, of kortweg M31
Er is een ruimteschip gebouwd met twee fantastische eigenschappen:

Het ruimteschip A1 met een totale lengte van 847 meter
Wanneer je op weg gaat in een ruimteschip dat een versnelling ontwikkelt van 1 g = 9.8 m/s2, dan voelt het op reis zijn net alsof je je op het aardoppervlak bevindt. Ga je op een weegschaal staan dan geeft die keurig hetzelfde aan als voor je vertrek, toen je nog vaste grond onder je voeten had, en wanneer je naar bed gaat dan lig je net zo lekker als thuis in je eigen bed. Afgezien van het feit dat je leefruimte nu veel beperkter is merk je verder helemaal niets en gaat het leven in principe gewoon verder.

Ik ga de bemanning aan je voorstellen en laat hen daarna verslag doen van de reis.

Zanaar
Kapitein

Oeljoer
Eerste officier

Imir
Arts

Ilse
Technicus leefsystemen

Tim
Technicus aandrijfsystemen

Enka
Kok

Nadar
Psycholoog

Coral
Bioloog

Harve
Navigatie

Zeng-Xi
Astrofysicus

Nag’Dar
Shamaan

Kamoen
Wiskundige

Xa-Wong
Communicatie

Megna
Hygiëne

Igur
Computers

Vertrek

Datum: 1e jaar, dag 1
Afgelegde afstand
0 km
Snelheid
0 m/s
0% van de lichtsnelheid
Lorentz-factor 1

Zanaar

“We zijn vandaag, op Nieuwjaarsdag, vertrokken. Precies om 00:00 hebben we de motoren gestart voor een enkele reis naar het onbekende, verder weg dan er ooit mensen geweest zijn. Het vuurwerk op Aarde was extra uitbundig ter ere van ons vertrek. De eerste weken zullen we nog kunnen communiceren met de achterblijvers op Aarde, maar dat zal snel veranderen. We hebben besloten om een kunstmatige dag in te voeren die bijna één minuut langer duurt dan een regulier etmaal op Aarde. Aan boord van het schip tikken er per dag 86459.17808 seconden weg terwijl een aards etmaal 86400 seconden kent. Op deze manier smeren we de vierjaarlijkse schrikkeldag gelijkmatig uit over alle dagen en blijft onze kalender, puur gevoelsmatig natuurlijk, synchroon lopen met die op Aarde. Voor wat betreft de datum hanteren we telkens het schip als referentiesyste