Lezingen

Ik geef lezingen, geen saaie voordrachten maar mooie verhalen waar mensen graag naar luisteren en waar je wat van opsteekt! Mijn talent is om (zeer) complexe onderwerpen, op ieder niveau, begrijpelijk over te brengen. Mijn enthousiasme en vertelkracht staan garant voor een avondje leerzaam vermaak. Ik ben een gepassioneerd verteller. Over de jaren heen heb ik gemerkt dat de relativiteitstheorie van Einstein hét stuk natuurkunde is wat mij eindeloos blijft boeien en waar dag in dag uit mijn aandacht naar toe getrokken wordt. De relativiteitstheorie kent vele aspecten, is zeer diepgaand en bovendien wiskundig extreem uitdagend. Daarom heb ik dan ook besloten om mijn lezingenarsenaal te ‘beperken’ tot onderwerpen die gerelateerd zijn aan dit meesterwerk van Einstein, het leven gaat immers (ook) over keuzes maken.
RELATIVITEITSTHEORIE

X Iedereen kent Einstein en iedereen weet dat zijn relativiteitstheorie een van de spectaculairste delen van de natuurkunde omvat. Maar als je aan iemand vraagt wat deze theorie inhoudt dan wordt het oorverdovend stil. Om de relativiteitstheorie hangt een mystieke waas van onbegrijpelijkheid, en bijna iedereen lijkt zich erbij neergelegd te hebben dat hij of zij het nooit zal snappen. Het is alsof je het bestaan kent van De Nachtwacht als adembenemend kunstwerk en tegelijkertijd weet dat je het schilderij nooit zult mogen aanschouwen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een grove misvatting is en dat iedereen die de theorie wil snappen deze ook kan snappen! Bovendien is relativiteitstheorie een contra-intuïtief en buitengewoon filosofisch verhaal, oftewel een magnifiek stuk natuurkunde.

DE OERKNAL EN DAARNA (KOSMOLOGIE)

X De huidige theorie is dat het heelal lang geleden is ontstaan vanuit een geweldige explosie: de oerknal. Maar waarom denken we dat en hoe zijn we daar überhaupt toe gekomen? En wat zijn tegenwoordig de bewijzen voor deze gebeurtenis? In deze lezing komt de ontstaansgeschiedenis van het heelal uitgebreid aan bod en ook de rol die Albert Einstein heeft gespeeld in ons begrip daarvan. Maar natuurlijk kijken we eerst even hoe het heelal er tegenwoordig uitziet.

WAAR IS MERCURIUS?

X De ontdekking halverwege de negentiende eeuw van de Fransman Le Verrier dat er iets niet klopte aan de baan van de planeet Mercurius had grote gevolgen voor de natuurkunde, gevolgen die moeilijk overschat kunnen worden. Alleen al de ontdekking op zich was een prestatie van de eerste orde, want de ‘afwijking’ van Mercurius ten opzichte van zijn berekende baan is maar een fractie van de planeetdiameter (per mercuriusjaar). Maar bovenal bracht Le Verrier, ongewild en onbedoeld, het newtoniaanse wereldbeeld aan het wankelen. De geest was uit de fles en het was Einstein die ruim een halve eeuw later met de antwoorden, de relativiteitstheorie, kwam waar men destijds zo dringend om verlegen zat. Wat dacht Le Verrier er zelf van en hoe tumultueus verliep in natuurkundig opzicht de tweede helft van de negentiende eeuw? En wat bevat de relativiteitstheorie nou eigenlijk voor nieuwe cruciale ingrediënten?

RELATIVITEITSTHEORIE ZONDER LICHT

X Ieder boek over relativiteitstheorie, of het nu populair-wetenschappelijk is of bol staat van de wiskundige formules, begint vrij snel, vaak al op de eerste bladzijde, over de lichtsnelheid. Vandaaruit wordt vervolgens de hele theorie uitgelegd en opgebouwd. Echter, op een bepaalde manier vertroebelt dit het zicht op datgene waar het bij de relativiteitstheorie werkelijk om draait. De lichtsnelheid is als het ware een praktische uiting van waar het op een (veel) dieper niveau om gaat en deze lezing gaat uit van dat diepere niveau. We maken kennis met de fundamenten van de relativiteitstheorie en bouwen op een andere manier de theorie op, anders dan het historisch gegaan is. Of anders gezegd: licht is een elektromagnetisch verschijnsel, maar we doen een avond lang alsof er helemaal geen elektromagnetisme bestaat.

TASTEN IN HET DUISTER VAN ZWARTE GATEN

X Wat is nou eigenlijk een zwart gat? Wat heeft dat te maken met de lichtsnelheid? Kan een zwart gat vol raken? Waar komt de term “zwart gat” nou eigenlijk vandaan? Zijn er ook witte gaten? In een zwart gat vallen, doet dat pijn? Wat is Hawking-straling? Kan een zwart gat verdwijnen en/of exploderen? Wat is de informatieparadox? Kun je via een zwart gat tijdreizen? De vragen die verband houden met zwarte gaten zijn talrijk en dat maakt dat alleen al met dit onderwerp met gemak meerdere boeiende avonden zijn te vullen.